Wieber Orsolya: Amikor az Ég a Földdel összeköttetik...
2015. április 4. Nagyszombat
(Telihold - Holdfogyatkozás- "Vérhold")

"Lesznek jelek a napban,
a holdban és a csillagokban..."
(Lukács 21.25)

A napfogyatkozástól "vérholdig..."
          Idén a Nagyhét részben meghökkentően felemelő, de valószínüleg, világi színtéren meghökkentően erőszakos és pusztító történéseket is tartogathat számunkra. Ezt az "eseménysorozatot", nemcsak a lassú haladású, Sorsátalakító bolygók (Bak Plútó, Kos Uránusz- Nappal alkotott T-kvadrátja,) erőteljes feszítő, szorító fényszöge indukálja, hanem a Nagyszombat napján beteljesedő, igen erős Telihold is felszínre hozhatja, melynek orbiszát, azaz hatásfokát már a megelőző napokban is érzékeljük. A Megváltó kereszthalálának, majd Feltámadásának ünnepén, egyrészről az együttérző, empatikus, másokra hangolódó, együttműködő energiák, másrészről az öncélú, egoista, másokat lekezelő, lenéző, a gyengébbek fölött uralkodó emberi játszmák tombolása és rombolása is érzékelhető lesz, erős tudati és lelki folyamatok hozadékaként, világi események formájában. Ráadásul a két hete, a Tavaszi Napéjegynelőség szakrális pillanatában lezajlott, részleges napfogyatkozást követően, most a Nagyszombati misztérium óráiban egy "vérholdnak" nevezett teljes holdfogyatkozás is figyelemfelkeltő jeleit szórja szét a világba. Mely közvetlen fizikai hatással ugyan nem lesz magyarországi életünkre - hazánkból az égi jelenség nem látható -, azonban a Földanya, mint organikus Egész gyermekeiként, Boldogasszony nemzeteként - amely Holdikus analógia -, spirituális értelemben jelentős hatással lesz ránk is. Ez a "vérholdnak" nevezett holdfogyatkozás-sorozat, egy négyszer ismétlődő, úgynevezett Tetrád harmadik "része", mely kiemelt pillanatokat "keresett" magának az elmúlt egy esztendőben, hogy üzenetét eljuttassa számunkra...  (Tavaly áprilisban, szintén Húsvétkor, majd ősszel, a gonosz erőket a trónjáról letaszító, az emberiség jó és rossz cselekedeit mérlegre tevő, "Lélekvezető" Szent Mihály ünnepének előestéjén öltötte fel veres ruháját magára Holdanyánk. A Hold életünk poláris világának azon megnyilvánulási formája, ki békességet védelmet, növekedést, bőséget adó, életet olatalmazó Nagyboldogasszonyt szimbolizálja a magyar hagyományban, s kinek egyik jelképi színe éppen a piros... A Tetrád folytatásaként, idén ismét Húsvétkor következik be a - várhatóan -vörös színbe tündöklő Holdfogyatkozás, majd októberben, Olvasós Boldogasszony másnapján, október 8-án, Magyarok Nagyasszonya, avagy Patrona Hungariae napján zárul ez a csillagászati értelemben is különleges jelenség!)

A körülöttünk "csapkodó", feszítő, világi eseményekben is drasztikusan tomboló, agresszív, öncélú bolygókonstellációk helyes "válaszlépése" azonban éppen az aktív változások tudatos megélése és megcselekvése kell, hogy legyen! Csak az emberi együttérzés, a humanitárius cselekedeteket lehetnek egyetlen helyes válaszai a körülöttünk ható, pusztító erőknek! (Mérleg Karmapont-Hold együttállás)
A tavaszi Nap-éj egyenlőség (március 20.) részleges napfogyatkozása és Újholdja, valamint Húsvét Teliholdja és holdfogyatkozása közötti két hétben a sorsátalakító, lassú bolygók helyzete nem változott. A mindent felforgató, hirtelen, villámcsapásszerűen becsapódó, robbanásszerű változásokért felelős Uránusz és a magasabb rendű tudat, a fizikai és szellemi változásokért és a gazdasági átalakulsokért felelős, az ember által felépített társadalmak megreformálását kikövetelő Plútó most ismét aktiválta a feszítő kvadrát fényszögét. Ezért a poláris világ törvénye okán, a mindent fenekestül felforgató bolygóhatások konkrét cselekedetekben, pozitív és negatív értelemben is megnyilvánulnak nemcsak Húsvétkor, hanem már az azt megelőző napokban és hetekben egyaránt. Szerencsére a Kos Uránusz és Mars bolygók egymást erősítő együttállásukból kiléptek, így az öncélú, höbörgő, agresszív, önző erők egy kissé leszelidülnek ezekben a napokban. Vagyis a kisebb-nagyobb személyes és társadalmi háborús helyzetek, "ereje" most a Mars tovahaladása miatt alábbhagynak, de el nem tűnnek. Azonban Nagyhéten és Húsvét Napjaiban konkretizálódik a múltat képviselő leszálló Holdcsomópont, a mindent megvilágító, világosságra, tehát a tudatos, látható színtérre hozó Nap, a racionális gondolkodás és verbalitás bolygója, a Merkúr, illetve a hirtelenségéről, balesetveszélyeiről, forradlami változásairól felismerhető Uránusz együttállásaEzzel szemben áll az égen, az amúgy is lelki kibillentségéről, érzelmi frusztrációjáról ismert feszítő Telihold Holdja. .( Kos Nap-Merkúr-Uránusz-Leszálló Holdcsomópont együttállása szemben áll a Mérleh Leszálló Holdcsomópont- Hold együttállásssal) Mely együtt áll a "Sárkány" fejével, a Karmaponttal, azaz az emberiség minden egyes tagjára együttesen vonatkozó, közös Sorsfeladunk jelölőjével, amely az együttműködésre, békességre, és életünk egyensúlyi állapotának visszaállítására kényszeríti most a figyelmünket. (Mérleg Sorsfeladat) A T-kvadrát nevű égi formáció, intenzív cselekedeteket beindító, harmadik csúcsa, a halálos nehézségeket hozó, ám ennek okán, az életet áttranszformáló, új tudati minőségbe helyező Plútó. Szerencsére a poláris világ aktív és passzív, azaz életünk szerves egységéért felelős Jupiter és Szaturnusz Sorsbolygók most éppen kedvező fényszögekkel tágítják a racionális elme határait és bölcsességre intik az amúgy is tüzes jegyben álló Kos Nap forró hevületű, mindent megváltoztatni vagy megváltani akaró tudatát. Nos mit is jelentenek e szimbólum-energiák mindennapjainkra lefordítva!?

          Transzformáció fent és lent, kint és bent...
          Mint mindannyian érzékeljük, hatalmas átformálódás zajlik évek óta, kívül a világban és bennünk emberekben. Ezek az átformáló erők "kívül", a társadalmi és gazdasági keretek, régi szokásformák lebontásában, emberi és társadalmi kapcsolataink átformálódásában öltenek testet. "Belül" pedig, olykor a bennünk is felszínre törő erők, sokszor fékevesztett, "akarati" energiákat indukálnak. Mert a valóságban e hatalmas, aktív, tettrekész, régit lebontó, újat építő, sorsátalakító, burjánzó erők, nem lelik a helyes irányt, kényszerből fura, romboló, lebontó, testi -fizikai- egészségügyi jelzéseket produkálnak. Ennek hatására "veri ki a biztosítékot" sokak vérnyomása és "megy az egekbe", vagy " egy rossz lépésnek" köszönhetően, hirtelen baleseti sérülések születnek. Másoknál pedig egyik pillanatról a másikra előbukkanó, súlyos, nem várt egészségi problémák dörömbölnek a kapun... Vagyis mindenképpen a hirtelenség és a túlfűtöttség jelei mutatkoznak életünk látható síkján.(Uránusz) Semmi sem biztos, s főképp nem biztonságos, "minden mozog körülöttünk", olykor még a Föld is megremeg a lábunk alatt... (Kos Uránusz- Bak Plútó kvadrát)
Ezek a jelek akkor is megmutatkoznak, amikor ugyan emberi jószándékból cselekszünk- de legalább önmagunk előtt valljuk be - tűzön-vízen át akarjuk valóra váltani egyéni elképzeléseinket. S amikor az nem sikerül, vagy éppen sikerült, csak egyéni vágyaink, egónk jóval többet akart mutatni kifelé ennél az eredménynél, így észre sem vesszük a munkánk által kialakult pozitív változásokat, s mi végül elkeseredünk. Azonban be kell lássuk, ezeket az amúgy, jó szándékokat is az én, az ego akarata vezérli, s "akkor is átkísérjük a vakot a túloldalra, ha ő nem is szeretné..." Valahogyan így lehetne viccesen megfogalmazni azt az élethelyzetet, amikor személyes, ártatlan meggyőződéseinkkel azt hisszük, hogy a helyeset, és a jót szolgáljuk. Ám sokszor nem tekintünk a dolgok "mögé", így sok esetben személyes "jó" szándékaink (Mars) nem találkoznak össze az Isteni akarattal (Plútó). Ezért az Isteni segítség elmarad, vágyaink és céljaink beteljesületlenek, pusztán azért, mert nem akarjuk felismerni a magasabb rendű szándék, az isteni akarat mindenkit és mindent fölülbíráló, irányító erejét. A Sors, vagy másnéven az Isteni akarat előtt pedig fejet hajtani, egyenesen az elbukás és alulmaradás téves képzetét erősíti bennünk... Pedig ez maga a Gondviselő szándék!

          A Sárkány farkára lépő Nap, avagy az isteni elszámolás és emberi leszámolás napjai...
          Nos, a Nagyhét napjaiban, a múltat jelképező, leszálló Holdcsomópontra, azaz a "sárkány farkára lépő" Nap, erőteljes, aktív, "beindító" hatással bír. Ezt az aktív erőteret érzékeljük már napokkal előtte is. Számtalan olyan frusztrált,
elhallgatott, múltbéli esemény tör bennünk és rajtunk kívül is a felszínre, mely jó esetben személyes érdekekből, egyéni vágyakból, rosszabb esetben öncélú haragból, egoista, önző cselekedetekből táplálkozik. A kígyó "a farkával csap le" áldozatára, ezért most, a felszínre kerülő számtalan múltbéli sérelem, elnyomás, mely a Nap, Uránusszal való együttállásának köszönhetően részben kirobbanóan erőteljes módon keres magának utat, másrészt agresszív rombolással lép a látható színtérre. (Kos jegyében állva minden erőteljessé, tüzessé, az egyensúlyi állapotból kibillenve pedig, egoistává, hirtelenné, meggondolatlanná válik.) Mindannyiunkat utolérnek, kisebb nagyobb élmények, melyek személyes haragból, ellenségeskedésből, hatalomvágyból, öncélúságból fakadóan, karmikus, azaz múltbéli okok miatt lépnek be életünkbe. Vagyis Isteni elszámolás és emberi leszámolás is zajlik a világban! (Múltat képviselő Leszálló Holdcsomópont, azaz a Sárkány farka, és a jelen Sorsfeladatot képviselő, Felszálló Holdcsomópont a Sárkány feje) Mindezekre a helyes válaszunk, csakis a Hold üzenete: a látható világ mögötti irányító elv elfogadása, az intuíció által megszülető tiszta érzékelés megélése, s minden bennünket ért személyes és öncélú játszmából való tudatos felülemelkedés kell, hogy legyen. Ennek következménye lesz a másokkal való empátia és együttérzés megérlelése és felszínre hozása életünkben. Ez a mindannyiunkra vonatkozó Mérleg karmapont, azaz Sorsfeladat és a vele együtt álló Hold üzenete.
Ha nem így cselekszünk, pont ugyanoda süllyedünk, ahol egyszer már "jártunk", s aminek okán éppen - tükörtartás képében - elszenvedjük a bennünket ért sérelmeket. A Mérleg két serpenyője (Mérleg karmapont) emlékeztet bennünket spirituális értelemben arra, hogy az egyensúly azt jelenti: csak annyit markolhatunk a külvilágból, s olyan "mélységben", amennyivel a személyes energiáinkkal, saját spirituális feljődési szintünkön, arányosan bánni is tudunk. Csak annyit "kapunk", amennyi a Gondviselő Isten terve szerint számunkra megélhető, befogadható, ami a személyes, lelki és tudati fejlődésünket akár jó, akár rossz történések formájában szolgálja! Aki nem így cselekszik, az elbukik, maga is. A sárkány-kígyó farka saját magát öli meg. Lecsap mindenkire - igaz nem egyforma mértékben -, ki szembe megy az Isteni akarattal, legyen szó akár az egyénisekedő, arányt tévesztett "jó" szándékról, vagy akár egyéni gyűlölet formájában megnyilvánuló brutalitásról. A Bak Plútó ugyanis nem válogat, így is, úgy is szedi sorsszerű "áldozatait"... (Kos Nap- Uránusz-Leszálló Holdcsomópont, Mérleg Hold- karmapont és Bak PlútóT-kvadrátja )
(Elég csak a napokban történt légikatasztrófára gondolnunk, ahol a szimbólumok világát értő szem és fül azonnal átlátja a súlyos tragédiát: a repülő katasztrófa az Uránusz "képviseletében" történt, az Alpok hegyláncai között ért halálos véget, melyet a Bak Plútó szimbolizál. Hallhattunk e végzetesen öncélű, megbolydult elméjű cselekmény okozójának előéletéről, a másodpilóta frusztrált múltjáról, melyet az Uránusz és a múltat képviselő, leszálló Holdcsomópont jelképez ebben a tragédiában. Vagyis az öncélú, véres, tomboló, hirtelen haragból fellángoló emberi szándék (Mars- Uránusz), ilyen tömegkataszrófát (Uránusz) képes okozni, ahol maga a kiváltó személyt is (Nap), magával ragadja a pusztulás (Plútó)! )

A sárkány megszelidítése...
Húsvét napjaiban azonban a Halak Neptun, vagyis a Krisztusi szeretet bolygója (önzetlen szeretet Neptunja) saját jegyében állva (Halak) ad útmutatást! Nagytanító fényszöget vetve tanítja az emberiséget! Negatív példákon keresztül mutatja, hogy a mindannyiunkban ott élő együttmöködés, a megértés, a másokra való odafigyelés, a másik helyzetébe való beleélés, és az empátia feléledjen végre, s mi, mások nehézségein keresztül valós képet kapjunk jelen helyzetünkről! (Mérleg karmapont és fényszögei) Az Oroszlán Jupiter az egyetlen bolygó a képletben, mely a feszült Húsvéti napokban valódi feloldást biztosít! Jupiter a bőség, a szellemi gazdagodás, a bölcsesség jelölője, s egyben a "magyarság bolygója". Oroszlánban állva, az önmagunkon való bölcs uralkodásra szólít, és a minden földi halandóban ott élő - kisebb nagyobb formában megnyilvánuló, fékevesztett, tomboló erők megzabolázását segíti! A csillagmítoszi és asztrológiai értelemben vett "mesebeli" sárkány maga a Sorsfeladat, melyet a Sárkány "fejének", valamint a múltbéli kiváltó ok, a Sárkány farkának elnevezett jelenség. (múltat képviselő -leszálló Holdcsomópont a Kosban és a jelen sorsfeladat, Mérleg Felszálló Holdcsomópont) Aki ezt teszi, vagyis képes a Sors akaratának fejet hajtva, felülkerekedni saját én-ségén, uralkodni saját, kirobbanó ösztönlényén, azt a Gondviselő most bőséggel, gyarapodással és bölcsességgel támogatja! (Oropszlán Jupiter- Nap-Uránusz-leszálló Holdcsomópont trigon) S aki képes ezekben a kihívást jelentő napokban, a kis én, az ego megzabolázására, a Sárkány megszelidítésére, az megleli a magasabb rendű Én-jét, isteni magját, isteni Ön-magát... Erre nyújt lehetőséget Nagyszombat "tükre", azaz a Nap és a Hold egymásra "tükröződése", maga a Telihold.
Bízva az isteni Gondviselés jupiteri bolygójában,  remélhetjük, hogy minél több jóravaló emberben éled fel ez az erő Húsvét napjaiban, melí nem az önmagát vagy másokat pusztító, hanem a saját ösztönlényét megszelídító, a tudatot és az érzelmeket megreformáló emberi hozzállásban ölt testet mind egyéni és közösségi történések formájában! (A Telihold feszültségét a Jupiter oldja Trigon-szextil fényszögekkel) Ha ezzel az önmagunkat megreformáló tudatossággal lépünk a Krisztusi keresztfához, akkor ezek a nagyfeszültségű, messianisztikus bolygók (Uránusz, Neptunusz, Plútó) a kiegyenlítődés kozmikus törvényének okán, különleges szellemi tanítások és annak minifesztálódásaként, világi élményekben, nem pedig fékevesztett, drámai képekben "jönnek" el hozzánk.

Nagyszombat tiszta tükre...
A nap és holdfogyatkozások (Tavaszi nap-éj egynelőség és Húsvét) közötti kéthetes "időkapu", arra sarkallja az emberiséget, hogy ki-ki nézzen bele a Nagyszombati Telihold tükrébe, s lássa meg benne saját, személyes életfeladatát, a sors által reá szabott változtatni valókat! Ismerje fel, s köszönjön el múltbéli, kicsinyes, önzöségbe, egyénieskedésbe ragadt önmagától! S e szakrális időpillanatban - amikor a Megváltó kereszthalálára emlékezünk -, hagyja, hogy saját, régi, rossz, elavult, ócska beidegződéseinek, szándékainak, gondolatainak és cselekedeteinek saját személyes megváltója legyen! A Telihold, azaz Kos-Mérleg karmapontok "tükre" segít meglelni azt a vékony ösvényt, arany középutat, mely az arányosságot, a harmóniát jelenti nekünk személyesen az egyensúlyi állapotából megbillent poláris világban. Ezek a kozmikus bolygóállások segítenek észre vennünk, hol telepszünk rá egyéni akaratunkkal a mindenkori külvilágunkra: társunkra, családunkra, tágabb közösségeinkre? S egyáltalán mennyit kellene valójában magunkból kifelé "közvetítenünk"? De arrra is rákérdez, törődünk-e saját benső ön-magunkkal? Keressük-e a személyes Isten-kapcsolatot? Értjük-e saját szellemi-lelki-fizikai működésünk és a kozmikus világ közötti párhuzamot? Vesszük-e a fáradtságot, hogy egész-ségünk érdekében kapcsolódjunk a világi színtéren láthatatlan, ám a bent és a Fent világához kötődő isteni erőkkel? Saját magvasodásunk, tudatosodásunk érdekében felvállaltuk-e a tiszta hanggal való párbeszédet? Lelkiismeretünk megtisztulása érdekében megtisztítjuk-e érzelmeinket, érzékelésünket, hogy kapcsolódhassunk a SzentLélekhez? Ezzel párhuzamban felvállaljuk-e azt az erőfeszítést, mely a valódi önmagunkkal való szembesülést jelenti? Merünk-e saját sorsunkért felelősséget vállalni, ha kell iránytváltoztatni, vagy mindig kívülről várjuk mások segítségét, s végül azon siránkozunk, hogy bennünket csak lökdös a sorsunk? Azonos mennyiségű "levegőt" szívunk-e el a kinti világból saját gyarapodásunkra, boldogulásunkra, mint amennyit kilélegzünk, amennyit kiárasztunk saját magunból? S végül, vajon ugyanannyi szeretetet, megbecsülést, várunk-e el környezetünktől, mint amennyivel mi őszintén, teljes szívünkből szolgálni tudunk?
Csak így, ezzel a tükörbenézéssel lehet felismerni magunkban azt a Képmás lényt, Isten bennünk tükröződő Fényét (Telihold), aki sokakban még lefalazva, van akinél lefüggönyözve, vagy már csak lefátyolozva, sőt akár már tisztán ragyogva mindannyiunkban ott él!

          Boldogasszony színét felöltve...
          E fenti gondolatokkal való szembesülésre szólít bennünket a Lélek újjászületését és a tudatosság megnövekedését hírdető, boldogasszonyi színét magára öltő Telihold. "Ki", Boldogasszony bolygója, s "fogyatkozása" által Nagyszombat szakrális, spirituális, kozmikus erőket megmozgató napján szólingatja a lekünket! A hatalmas változásokat indulkáló, mindent megmozgató, szellemi energiák leföldelésére hivatott, Uránusz - mely képes a villámcsapással megvilágosító fényt gyújtani a sötét éjszakában -, a verbalitásárt, emberi párbeszédért felelős Merkúrral való együttállása okán, most különösen felerősíti az elmondott meditációink, fohászaink, imádságaink erejét és üzenetét! (Merkúr-Nap- Uránusz- Leszálló Holdcsomópont együttállás!) Ha spirituális tudatosssággal, tisztán megfogalmazott és kimondott fohászainkkal lépünk a Megváltó Feltámadásának Vasárnapi misztériuma elé, különös "kapcsolatba" léphetünk az Égi erőkkel! S tavasz kezdetén megtisztult elmével-Tudattal és érzelmekkel - Lélekkel bújhatunk át azon a valóságos Aranykapun, mely az évkör ezen szakrális pontján valóban megnyílik, s egy tisztábban fénylő, személyes és közösségi jövőkép irányába vezet el Mindannyiunkat!

Vissza!  
Vissza!